Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България обсъдиха визиите си

...
Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България обсъдиха визиите си
Коментари Харесай

Четири общи теми в ресор Правосъдие намериха преговарящите за кабинета

" Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН "  и " Демократична България "  обсъдиха визиите си за промяна в региона на правораздаването. Като общи тематики се обрисуваха промяна на прокуратурата и преосмислянето на фигурата на основния прокурор, трансформирането на Висшия правосъден съвет, премахването на профилирания съд и прокуратура и преструктуриране на Антикорупционната комисия. Преговарящите показаха различни разновидности по четирите общи тематики - посредством конституционни или единствено посредством законодателни промени, предава БНР.

Според " ИТН " правосъдната промяна е належаща и неизбежна. От партията поискаха да се обезпечи отбрана на правата на жителите и бизнеса, както и същински самостоятелна правосъдна власт. Има Такъв Народ се разгласи за реформиране на правосъдната власт посредством структурни промени и законодателни промени. Идеята на Има Такъв Народ за Висш съдебен съвет е да бъде понижена парламентарната квота. Те подчертаха, че не може да продължава целенасоченото систематизиране на делата по съдилищата. Наблегнаха още върху нуждата от промяна по отношение на фигурата на основния прокурор, както и промяна в Антикорупционната комисия. От политическата групировка желаеха и промяна в Комисия за защита на конкуренцията, КФН, КЕВР и Комисията за контролиране на известията. От ИТН  поддържат закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, а законопроект за частния банкрут е измежду целите им, написа Агенция " Фокус ".

От " Демократична България " желаеха понижаване на мандата на основният прокурор от 7 на 5 години, неотложно премахване на Иван Гешев от поста  и да бъдат закрити Специализираните съд и прокуратура. Политическото кадруване във Висш съдебен съвет би трябвало да спре, считат от " Демократична България ". Един от целите на Демократична България в правосъдната промяна е Висшият правосъден съвет да се състои от съдии, определени от съдии. 

Според Атанас Славов Висш съдебен съвет би трябвало да се раздели на Прокурорски съвет и Съвет на съдиите. Той уточни още, че ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд би трябвало да се избират обществено и транспарантно. 

За промяна в Антикорупционната комисия приканиха още от Демократична България, с цел да " противодейства на корупцията дейно, а да не се употребява като бухалка ". Сред другите оферти на групировката са самостоятелен съд и обезпечен достъп до правораздаване посредством понижаване на правосъдните такси, както и гаранции за самостоятелна и професионална Адвокатура. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР